Emrah MUTLUER

Anasayfa Kimdir? Haberler Görüşler Linkler İletişim FacebookTwitterYoutube
Logo tasarımında renk psikolojisi ve renklerin rolleri

Logo tasarımında renk psikolojisi ve renklerin rolleri

Emrah MUTLUER 07 Ocak 2014 21:23

Bir önceki tasarım makalesinde logo tasarımında renk psikolojisini kısaca anlatmıştık.

Facebook Twitter Google

Bir önceki tasarım makalesinde logo tasarımında renk psikolojisini kısaca anlatmıştık. Bu makalede ise bu renklerin karşısındakine ne anlamı yansıttığı, neler ifade ettiğini, renklerin ne denli önem arz ettiğini ve ortak duyguların renk karşılıklarını kısaca inceleyelim.

Logo tasarlamaya başlıyoruz… Peki bu logoyu gören kişiler için hangi duyguları uyandırmak istiyorsun?Logosunu her gördüğü zaman aynı duyguyu nasıl yaşatmak istersiniz? Birçok zaman tasarımcının ilk aklına gelen şey renk değildir… Bu yüzden işte sizlere renk psikolojisinin logo tasarımında nasılkullanıldığı konusunda bilgilendirmeler.

Renklerin tasarımlardaki oynadığı rollere 4 önemli sebep,

Anlık; Renk izleyicide neredeyse anlık duygu yada mesaj çağırıştırır. Bu mevcut olan en güçlü sözel olmayan iletişim yoludur.

Zihinlerimiz önceden programlanmış; Yeşil ışık yandığında gideriz. Rengi hoş görünmeyenyiyeceklerden uzak durarız. Arkamızda yanıp sönen kırmızı ışıklarda duracağımızı biliriz. Renkgünlük yaşamımızın her dakikasında rol oynar.

Renkler kültürlere göre değişir; Renkler farklı ülke ve kültürlerde farklı anlamlar taşır. bu yüzdenizleyicinin gördüğü şeyden ne anlam çıkaracağını bilmemiz gerekir.

Yaşamın tüm alanlarında önemli bir role sahip; Renk birinin iştahını bastırır, insanı açıktırır, üzer, mutlu hale getirir ve hatta onlara güç hissi bile verebilir.

42 Ortak Duygu (ve hangi rengler rol oynar)

Aradığınız duyguyu nasıl uyandıracağınızı biliyormusunuz? İşte size bir “hile listesi”. Bir göz atın ve sizi temin ederim istediğiniz duyguyu yansıtacağınız güçlü bir logoyu tasarlamanız daha kolay olacaktır.

Aksiyon ve macera? Kırmızı

Karşılanabilirlik? Turuncu

Saldırganlık? Kırmızı

Takdir – Pembe

Dikkat? Kırmızı, sarı

Yetki? Siyah, mavi, mor

Sakinlik? Mavi, kahverengi, pembe, yeşil

Dikkat? Sarı

Güven? Mavi

Yaratıcılık? Turuncu

Merak? Sarı

Haysiyet? Mavi

Sürücü ve enerji? Turuncu, kırmızı

Coşku? Turuncu

Kadınlık? Pembe, mor

Eğlenceli? Turuncu

Nazik? Pembe

Şükran? Pembe

Yüksek ruhlu? Turuncu

Mutluluk? Pembe, sarı, kırmızı

Uyum - Yeşil

Sağlık ve şifa – Yeşil

Masumiyet? Pembe

Aşk? Kırmızı, pembe

Lüks ve refah? Mor, yeşil

Gizem? Mor, siyah

Doğa? Yeşil, kahverengi

Tutku? Kırmızı

Pozitiflik? Sarı

Şakacı? Sarı, pembe

Romantik? Pembe, mor

İmtiyaz? Mor

Basitlik? Kahverengi, siyah, beyaz

Gelişmişlik? Mor

Maneviyat? Mor

Güç? Kırmızı

Başarı? Mavi

Gelenek?  Siyah

Sakinlik? Pembe, yeşil, mavi, beyaz

Güvenilir? Mavi

Sıcaklık? Sarı

Gençlik? Pembe, turuncu

10 Genel renk ve karşılıkları

Şimdi birde ters açıdan bakarak, önceden oluşturduğunuz logonun doğru hissi karşı tarafa veripvermediğini inceleyebiliriz. Altta popüler renkler ve logo tasarımında kullanılan yaygın anlamlarınıbulabilirsiniz.

Kahverengi – Doğa ve ağaçlık kesimi temsil eder. Genellikle basit ve nötrdür çünkü yasal veinşaat logoları için kullanılır.

Beyaz - Evrensel barış sembolüdür. Sadelik, saflık, kısırlık, ve ışıltıyı temsil eder.

Mor – Genellikle lüks ürünler ve eğitim ile ilgili logolarda kullanılır. Bu soğuk ve sıcak özellikleri,kültürü, telif ve gizem anlamına gelir. Ancak, ender görülen bir renktir ve nedense pek çoktasarımcı bu rengi kullanmaktan çekinirler.

Mavi – Mavi, genellikle yetki ve güvenlik duygusu temsil etmektedir. Tıp, hükümet ve Fortune 500şirketleri kullanır. Saygınlığı ve bağlılığı temsil ettiği için en fazla kullanılan renktir diyebiliriz.

Yeşil – Bu renk genellikle yenileme ve yaşamı temsil eder. Yatıştırıcı, huzur duygusunu uyandırmak, aynı zamanda kıskançlık ve deneyimsizlik için kullanılır. Genellikle çevre dostuşirketlerin logoları için kullanılır.

Sarı - Bu renk izleyiciyi ikileme düşürebilir. Dikkati ve korkaklığı ya da mutluluğu temsil eder. Bu çoğu zaman dikkat çekmek için ve sıcaklık duygusunu oluşturmak için kullanılır. Ancak, aynızamanda izleyici için baskın olabilir ve izleyicinin gözünü yorabilir.

Turuncu - Kırmızı ve sarının niteliklerini birleştirir ve yaygın bir oyunculuk duygusu yaratmak için, duygu iştahını uyarmak için kullanılır. Logoda neşeyi öne çıkaran bir renktir. Bu sayedelogodaki enerjiyi göz önüne çıkartır.

Kırmızı - Kırmızı, ilgi çekmek için en sık kullanılan en yoğun renktir. Ayrıca, açlık etkisi, hızlı nefesalmaya teşvik ve bir kişinin kan basıncını yükseltmek için kullanılır. Güç, saldırganlık, canlılık ve ençokta aşk duygusunu barındırdığı için en çok kullanılan renklerden biridir.

Pembe - Bu renk masumiyet hissi oluşturmanıza yardımcı olur. Bu eğlence, oyunculuk ve inceliklerile ilişkilidir. Genellikle, bir logoya kadınsı bir yetenek eklemek için kullanılır. Yatıştırıcı olması sebebiyle sağlık, kozmetik ve ilişkiyi öne çıkaran logolarda kullanılır.

Siyah - Teknik olarak renk yokluğu en güçlü ve en otoriter renktir. Genellikle, zerafet ve gelenek gibi basitlik anlamına logolar kullanılır.  Hemen hemen her türlü logolarda kullanılır.

Haberi Kaynağından Okuyun!

logo+tasarım logo+tasarımında+renklerin+kullanımı emrah+mutluer öğretmen teknoloji+tasarım

Yorumlar (0)

Çok Okunanlar